Tranerne er tilbage i Kongens Mose

Når man står der i aftensolen og ser de store fugle komme glidende majestætisk ind over trætoppene, føler man sig hensat til en svensk ødemark, men vi er i Danmark. Det er Kongens mose i Sønderjylland, det nærmeste vi kan komme på en Dansk ødemark. En forårsaften  blev der set hele 42 traner.

 

Tranen - For ca. 150 år siden holdt Europas højeste fugl, tranen, afdansningsbal i Danmark. Den forlod vores natur som ynglefugl på grund af forstyrelse og efterstræbelse. i løbet af de seneste årtier er tranen vendt tilbage og tranedansen er genoptaget. Nu er den igen ynglefugl bl.a. i Kongens Mose, hvor man regner med at der sidste år var fire par.

 

Naturtur ultimo marts/primo april 2016:

Mange overnattende traner i det tidlig forår

Sidste år var jeg i Kongens mose og se tranernes indflyvning til deres natlogi og jeg blev så fascineret af dette fantastiske naturfænomen, at jeg besluttede mig for at det skulle med på programmet.

 

I mange år balancerede tranen ellers på kanten af total udryddelse i Danmark, men siden 1990 har tranen igen spredt sig, fra Thy til bl.a. Sønderjylland, hvor vi fik det første tranepar i 2002. Tranerne har tidligere ynglet talrige steder og nu er de heldigvis vendt tilbage. Og da jeg stod der en forårsaften og så en flok traner komme glidende ind, blev jeg fyldt med glæde over, at disse fantastiske fugle er kommet tilbage. 

 

Traneturen starter i Draved Skov - en dansk urskov

Traneturen starter i Draved Skov og vi går ad stier og grusveje gennem sumpskoven til et fugletårn, med udsigt over den fredede mose. Draved skov er en fredet naturskov, hvor de nedfaldne træer, sumpene og frodigheden gør det til et eldorado for biller og insekter. Det giver fødemuligheder til et omfattende fugle og dyreliv og der er registreret op til 184 fuglearter, derunder både sortspætte samt stor og lille flagspætte. Undervejs ser og hører vi dette frodige dyreliv og anemonerne der netop er udsprunget.

Tur: Vandretur gennem Draved skov, på stier og skovveje, ca. 4 km, til et fugletårn med udsigt over Kongens Mose. Der er selvfølgelig ingen garanti for traner, men jeg tager derover en af dagene inden, for at sikre mig at de er kommet.

 

Tid: Primo april. Tilmeld dig nyhedsbrevet og få besked ca. 8 dage inden.

 

Mødested: Kongens Mose, syd for Løgumkloster - nærmere ved tilmeldelse.

 

Turleder: Ornitolog Erling Sørensen.

 

Pris: 65 kr./person. Børn under 12 år gratis.

 

Medbring: Fornuftigt fodtøj til fugtige stier - gerne vandrestøvler. Kikkert og gerne kaffe, som vi nyder medens vi ser på tranerne.

 

Nyhedsbrev: Tilmeld dig nyhedsbrevet og få automatisk besked om næste tur - klik her.

 

 

Naturguider.dk • Ejsbølvej 23 • 6100 Haderslev

naturguider.dk